Nationaal Monument ‘Kamp Vught’

Het Nationaal Monument ‘Kamp Vught’ is gratis toegankelijk. Het voormalig concentratiekamp is na de Tweede Wereldoorlog niet afgebroken, maar behouden als Nationaal Monument. U kunt op werkdagen tussen 10.00 uur en 17.00 uur terecht en in de weekenden en op feestdagen bent u tussen 12.00 uur en 17.00 uur welkom. U betaalt alleen een kleine vergoeding als u gebruik wilt maken van de rondleiding, die voor individuen op zondag, vanaf 14.00 uur wordt gegeven.

Een volwassen bezoeker betaalt € 3,50 en bezoekers tussen de tien en twaalf jaar betalen slechts € 2,50. De rondleiding kan gegeven worden in het Duits, Engels, Frans en Italiaans en kan aangevuld worden met diverse extra onderdelen. U kunt bijvoorbeeld een gastspreker een lezing laten verzorgen, een ruimte huren, luisterroutes volgen of op eigen gelegenheid een wandeling maken naar de fusilladeplaats.

Wat kunt u allemaal zien in Kamp Vught?

Kamp Vught draagt een grote hoeveelheid historie met zich mee, het nationaal monument heeft de bezienswaardigheden opgedeeld in acht stukken, daarbij geeft het bezoekcentrum de meeste informatie.

Bezoekcentrum

Het bezoekcentrum heeft een tweetal vaste exposities tot haar beschikking. De eerste expositie bestaat uit een ruimte met daarin brieven, dagboeken, foto’s, filmfragmenten, persoonlijk verhalen en vele voorwerpen van slachtoffers. In een andere ruimte bevindt zich de tweede expositie, welke aandacht heeft voor nazistische terreur- en vervolgingssysteem. In een dergelijk systeem heeft Kamp Vught een belangrijke rol gespeeld.

In het bezoekcentrum kunt u ook nog vinden:

 • Bekladde panelen;
 • bezinningsruimte (gedenkwand met de ruim 750 slachtoffers van Kamp Vught);
 • recreatiemuur (muur met brieven van bezoekers Kamp Vught);
 • actualiteitsgang (informatie over het heden);
 • gerelateerde documenten, zoals een plattegrond van het herinneringscentrum.
Van barak tot wachttorens

Het Nationaal Monument Kamp Vught biedt meer dan alleen het bezoekcentrum, hieronder treft u een opsomming aan van andere bezienswaardigheden.

 • Barak, een nagebouwde barak toont de huisvesting van de gevangen, het is een reconstructie op halve grote.
 • Crematorium, op deze plaats werden de lichamen verbrand van de gevangen, die waren omgekomen of zijn vermoord.
 • Fusilladeplaats, de wandeling hier naar toe duurt ongeveer vijftien minuten, deze plaats vormt de voormalige schietbaan van het kamp.
 • Kindergedenkteken, dit gedenkteken herbergt de namen en de leeftijden van de joodse kinderen, welke in juni van 1943 zijn afgevoerd met de zogenoemde ‘kindertransporten’.
 • Luisterroute, de luisterroute voert u langs plaatsen die de Tweede Wereldoorlog in Vught doen herleven.
 • Maquette, de maquette is gemaakt van natuursteen en vertoont de grote van het kamp en de gebouwen die ooit op het terrein hebben gestaan.
 • Wachttorens, om de honderd meter is een wachttoren geplaatst, elke wachttoren was bemand met veelal Nederlandse militairen met mitrailleurs en ook waren schijnwerpers aanwezig.

Hoe ziet de historie van Kamp Vught eruit?

Het Nationaal Monument Kamp Vught heeft een lange historie, het was ooit het enige SS-kamp buiten Duitsland in het door Duitsland geannexeerde gebied. Het kamp heeft in ruim anderhalf jaar ongeveer 31.000 mensen vastgehouden, waaronder 12.000 Joodse mensen. Na meer dan vijf decennia is Kamp Vught een Nationaal Monument.

Op het terrein, waar ook het Nationaal Monument is gevestigd bevinden zich ook nog de gevangenis, een Moluks woonoord en twee kazernes. Dankzij de inspanningen van een groep ex-gevangen is Kamp Vught een Nationaal Monument geworden. U kunt meer lezen over onder andere de historie van Nationaal Monument Kamp Vught op http://www.nmkampvught.nl/, of natuurlijk een bezoek brengen, zodat u de geschiedenis echt kunt aanraken.